Delft

Zomeravondfietsen

Na een dag vol storm en omgewaaide bomen is het op onze fietsavond weer echt zomers. We fietsen met een groep van 20 langs de projekten die vorig jaar een prijs kregen bij het 150 jarig G&B jubileum en zien wat er tot stand is gebracht aan groen in de openbare ruimte.

Koepoortstraat
Voor in de straat is tegen de zijgevels van de huizen aan de Oostsingel beplanting aangebracht: klimmende hortensia's, vruchtbomen en vuurdoorn. In de hele straat zijn prachtig verzorgde geveltuintjes. Er zijn plannen voor een waterreservoir onder het speeltuintje aan het eind van de straat, dat ook een plek gaat zijn voor meer sociale activiteiten, zo vertellen ons de bewoners die ons rondleiden

Oosterstraat
De tuinvrouw Tillie van dit verborgen plekje aan de Schie naast de Rietveldse Toren is zelf niet aanwezig, maar heet ons welkom met een brief die door Femke voorgelezen wordt en er is ook nog wat lekkers. Dit plaatsje wil een ontmoetingsplek voor bewoners zijn.

Boomspiegels aan de Julianalaan.
Femke die de aanvraag deed vertelt dat het slecht gaat met de iepen aan de Julianalaan, waarvan er intussen een aantal gesneuveld zijn. Daarom is besloten een deel van het geld op een andere plek te besteden samen met 'Groen doet'. We fietsen door de Piet Heinstraat waar wel al boomspiegels beplant zijn en bezoeken de buurttuin in de Maarten Trompstraat

De groenstrook in Tanthof ligt te ver buiten de route voor deze avond. We fietsen via de Abwoudse brug langs de Schie, onder de √ćreneboulevard door, gaan linksaf door de stalling onder het station en bereiken zo de Coenderstraat, waar we even stilstaan bij het Spoorloospark met ondanks de droogte, prachtig bloeiende vaste planten.

Transformatorhuisje in de Coendersbuurt
Het vrije plekje hierbij is met behulp van de prijs aangepakt met een mooi ontwerp en vraagt nu om zorg, wieden en water geven! De wens van de bewoners was meer groen, aandacht voor de waterkwaliteit en kunst in de buurt. Marja en Monique benadrukken dat de gemeente openstaat voor allerlei groene initiatieven. Er kan meer dan je verwacht.

Wadi bij Geworteld Wonen
Op het terrein van deze woonvorm, waar we eerder kennis mee maakten, is naast het appartementencomplex in cirkelvorm een wadi aangelegd, die nu wel heel droog is.  

Een deel van de groep fietst nog mee door Sion om bij Coby de avond af te sluiten met een hapje en een drankje.