Delft

Zomeravondfietsen

Zomeravondfietsen 5 juli 2018

Op een warme zomeravond vertrokken we met een groep van bijna 40 enthousiaste fietsers richting Sion.
De eerste stop was bij het Bonte Huis, een oude pleisterplaats langs de Zweth voor boten die wachtten op de goede wind om verder te gaan. Later zou het eeuwen een herberg zijn en vanaf 1900 een uitspanning worden. De rioolwaterzuivering met daaraan voorafgaand archeologisch onderzoek toonde aan dat hier vroeger een duingebied was met bewoning. Verder ging het langs de Schaapweimolen, die de polder droog houdt en eerder langs de Beatrixlaan heeft gestaan. Terugkomend in het gebied Sion is daar waar een klooster en later een Buitenplaats plaats maakten voor tuinbouw nu een woonwijk verrezen. De Stenen Palen vormden de toegang tot de Buitenplaats, waar nu alleen nog de timmerwerkplaats en het koetshuis van over zijn.
In de nieuwe woonwijk is een gedeelte "Geworteld wonen" door bewoners met idealen op milieugebied en samenleven zelf ontwikkeld, zonder schuttingen en met een gezamenlijke moestuin. We kregen van een van hen een inkijkje in wat er allemaal kwam kijken voordat dit gerealiseerd kon worden. We waren onder de indruk van de prestatie.
Als afsluiting waren we gezellig bijeen in de tuin van Coby Goeijenbier onder het genot van een kopje koffie / thee en een glaasje wijn.