Delft

Clematispresentatie

Verslag:  6-2-2017


Wim Snoeier van Kwekerij van Zoest uit Boskoop liet ons op deze eerste activiteit van het jaar, genieten van de ontelbaar veel prachtige wilde soorten Clematis en cultivars die er zijn. Hij bracht ook een deel van zijn verzameling mee van o.a. keramiek met daarop afbeeldingen van de clematis.
Na zijn baan bij de universiteit van Leiden zette hij het levenswerk van J.Fopma een deskundige op clematisgebied voort. “Het veredelen, zaaien en stekken betekent vooral weggooien”, liet hij ons weten.
De clematis wordt tegenwoordig ook als snijbloem gebruikt, deze wordt dan in Tanzania gekweekt. Met vloeibare Chrysal in het water een dankbare bloem. De clematis groeit bijna overal op de wereld behalve in de poolgebieden.
In de tuin heeft de plant veel water en voeding nodig. Geef bij het begin van de bloei wel 3 gieters water was het advies. Een plant met fijne wortels aardt ook op wat drogere grond en hoeft niet speciaal diep gepoot. Dat is wel nodig bij een clematis met wat vlezige wortels, die vraagt diepte en meer water. Rozen en een clematis zijn een goede combinatie. Plant de clematis dan noordzijde van de plant, hij groeit dan zuidwaarts door de roos. Kijk goed naar de plant als je wil snoeien. Doe dat bij een hoge plant in etappes en niet al te rigoureus.
Na veel prachtige beelden werden er nog 3 planten verloot o.a.  Princess Kate  en Prince Charles.