Activiteiten & Actueel

59e jaargang nr. 4 – juli/augustus 2017

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag                                         


     

 

 

 Het Groenbericht voor de maanden juli en augustus 2017

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag,

Leidschendam, Rijswijk en Wassenaar

Elk lid van de KMTP/Groei&Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

 

Agenda voor de maanden juli en augustus 2017

Wo.   12-7                                                  Excursie Westbroekpark   afd. Wassenaar

Za. 15-7  Excursie Westbroekpark               afd. L’dam

Zo. 16-7  Dag van de Roos                          afd. Den Haag

Do. 24-8  Excursie Hagestein en Schalkwijk afd. Den Haag

Za. 26-8  Fietstocht tuinen Westland            afd. Delft

Za.. 26-8   Groe&Bloei-dag Plantarium Boskoop     afd. Wassenaar

 

 

 

 

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt rond 1 september 2017.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan A.v.d.Zwan, tel. 070-3524775 email: zwan-42(at)kpnmail.nl

AFDELING DELFT en omstreken

Secretariaat: Wilhelminalaan 42, 2625 KH Delft .magpoel(at)gmail.com

Website: http://delft.groei.nl Informatie: info(at)delft.groei.nl


Algemene betalingsgegevens

Uw aanmelding voor uw activiteit naar keuze is definitief in volgorde van en na ontvangst van uw betaling van het voor die activiteit geldende bedrag op rekening NL 88 INGB 0004215220 t.n.v. Groei&Bloei/KMTP Afd. Delft te Delft o.v.v. de volgende gegevens: activiteit en datum van uw keuze, uw naam en telefoonnummer.

Annuleren kan tot 7 dagen voor de activiteit. Het geld wordt terugbetaald minus

€ 2.50 administratiekosten

 

Zaterdag 26 augustus: Fietsen langs tuinen in het Westland

Dit jaar sluiten we ons graag aan bij de tuinenfietstocht die door G&B Westland is georganiseerd en voert langs tuinen in Schipluiden, Maasland en Den Hoorn. Je kan dit natuurlijk individueel doen ( zie de website: westland.groei.nl ) , maar ook samen met Delftse Groei&Bloeiers.

Wij verzamelen ons vanaf  9.30 uur op het fietspad tussen Den Hoorn en Schipluiden (Tramkade) ter hoogte van het aquaduct over de A4 en vertrekken daar uiterlijk om 10.00 uur.

-Meldt je aan bij Machteld van den Bunt: 06 2557 6898 of bij Anneke de Roo: 06 1444 9401,

-Neem je ledenpasje van  Groei & Bloei mee,

-Neem je eigen lunch mee!

De kosten zijn voor leden € 2.00 en voor niet-leden € 4. 00 bij de start te voldoen.

 

 

 

Voor de agenda:

Zaterdag 9 september: Presentatie “De Moestuin”door Corrien van Ruiven.

Zaterdag 7 oktober: Plantenruilbeurs.

Woensdag 25 oktober: Busexcursie naar Kalmthout

Woensdag 22 november: Presentatie “Rotsplanten” door Wiert Nieuman

Voor meer informatie over de activiteiten kijk op onze website: http://delft.groei.nl. Meld U dan daar graag aan voor de nieuwsbrief. Als U uw e-mailadres recent heeft veranderd graag opnieuw aanmelden.

 


 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl

 

 

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info(at)denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl


Engelse Fair in  Westbroekpark op de ”Dag van de Roos”

 Op zondag 16 juli van 10.00 – 16.00 uur is in het Rosarium van het Westbroekpark de traditionele “Dag van de Roos”. De dag heeft het karakter van een Engelse fair. Er zijn kramen van de diverse groene verenigingen, de Rozenvereniging en een verkoopstand met de prachtige rozen van Belle Epoque. En natuurlijk zijn er voor het terras bij de vijver, drankjes en versnaperingen. Uiteraard is ook uw eigen Groei & Bloei met een uitgebreide tuin en kamerplantenaanbod aanwezig. Ook dit jaar zijn enkele medewerkers bezig geweest om onze Salvia stekken met enkele nieuwe variëteiten  uit te breiden. Op is OP.  Neem als u de ruilbeurs bezoekt verpakkingsmateriaal mee en als u planten binnenbrengt, zorg er dan voor dat de plantjes geworteld en opgepot zijn anders zijn ze in de buitenlucht direct slap. Vergeet niet naam, kleur en hoogte  te vermelden.

Dit jaar is onze bloemiste niet beschikbaar en er zullen dus geen bloemstukjes te koop zijn.

In plaats daarvan hebben we een workshop corsages maken georganiseerd.

We starten om 10.30 uur en verder om 11.30, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur een les.

Per keer kunnen er 6 tot 8 personen meedoen. De kosten zijn € 3,- die u ter plaatse kunt voldoen. U kunt zich ter plekke aanmelden of al eerder bij: liesbeth.verster@ziggo.nl  Wilt u meedoen neem dan een mesje en een draadtangetje mee.

Neem om parkeerproblemen te voorkomen het openbaar vervoer, (in die omgeving is het overal betaald parkeren) bus 21/ tram 9 halte Nieuwe Parklaan.

 

Groenochtend juli en augustus

Er is in juli geen plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, zie Dag v/d Roos in het Rosarium van het Westbroekpark.

 

Zaterdag 19 augustus is er weer de maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) open van 9.45 – 11.45 uur. Graag de planten vóór 10.15 uur binnen brengen en liefst met de naam en de kleur erbij. Om 10.45 uur hebben we Halsema Hoveniers bereid gevonden om ons iets te vertellen over de Tuintrends die nu in de belangstelling staan.

Momenteel staan diverse tuinplanten in bloei, altijd mooi om te zien en een sport om zaad te verzamelen  voor onze zaaddoos. Graag wel gedroogd en geschoond inleveren op de ruilbeurzen. Inl. Liesbeth Verster, tel 070-323 35 06, e-mail: liesbeth.verster(at)ziggo.nl

 

Dagexcursie naar Hagestein en Schalkwijk op 24 augustus 2017

 

Op onze zomerexcursie, donderdag 24 augustus, bezoeken we twee tuinen in de provincie Utrecht.

’s Morgens gaan we naar de tuin In Liefde Bloeyende in Hagestein. In de luwte van de Lekdijk bij Hagestein ligt deze architectonisch spectaculaire tuin, 2.2 ha. groot. Er is een ‘oud’ en een ‘nieuw’ deel, naar een ontwerp van Mien Ruys. De strakke vormgeving vormt een prachtig contrast met de weelderige beplanting. De voortuin is sober gehouden met buxuscarrés en een border. In de zijtuin zien we twee prachtige lange borders, vier buxusbollen en een rosarium. De grote watertuin heeft een prachtig lijnenspel met op een eiland Gunnera en moerascypressen.  In 2013 is er bovendien een prairietuin aangelegd.

We worden hier ontvangen met koffie/thee en lekkers, waarna we een rondleiding krijgen door de tuin.

Vervolgens gaan we naar Schalkwijk voor de lunch, waarna we een korte wandeling door het dorp maken naar de tweede tuin De Pullenhof

Deze tuin van 4.500 m2 is rond 1995 in samenwerking met Henk Gerritsen ontworpen. De tuin ligt rond een rietgedekt huis, een houten schuur en het voormalige poldergemaal. De Molenvliet loopt door de hele tuin.  Bij het ontwerp is uitgegaan van de al bestaande bomen. Er zijn mooie doorkijkjes gecreëerd naar het omringende polderland. Bij het huis is de tuin gecultiveerd.  Wat verder weg mag de natuur meer haar gang gaan.  In 2011 is een grassentuin aangelegd met een beplantingsplan van Lianne Pot. Ook hier krijgen we een rondleiding en koffie/thee.

 

Rond 15.00 uur gaan we weer richting het westen, naar de befaamde kwekerij/bezoektuin en pluktuin Festina Lente/de Werkplaats in Katwijk. We verwachten rond 17.30 uur weer in Den Haag te zijn.

We vertrekken om 8.30 uur vanaf de Thorbeckelaan/Colijnplein bij het Savornin Lohmanplein en om 9.00 uur vanaf het busplatform van het Centraal Station.

De kosten zijn € 45,- voor leden en € 55,- voor niet-leden., dit is inclusief entrees, rondleidingen, koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur.  U kunt het bedrag overmaken op ING-rekening NL 42 INGB 000 3428311 t.n.v. KMPT afdeling Den Haag o.v.v.excursie.

Aanmelden t/m 15 augustus bij Heleen Post tel: 070-3236117 (tussen 9.00 en 10.00 uur en na 17.00 uur) of bij Sara de Cock tel: 070-3281478 of per email senp.decock(at)planet.nl.

Hierbij graag uw adres en telefoonnummer, opstapplaats en wel of geen lid vermelden. Alleen op 24 augustus is het mobielnummer 06-12518021 bereikbaar.

De excursie gaat door bij een minimum deelname van 25 personen. Uw betaling- nadat u zich hebt aangemeld- geeft recht op deelname. Bij niet doorgaan van de excursie krijgt u hiervan uiterlijk 8 dagen voor vertrek bericht en wordt het hele bedrag teruggestort. Indien u zelf de excursie annuleert tot 8 dagen voor vertrek ontvangt u uw geld terug minus € 12,50 administratiekosten maar bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats.

 

Kijk ook op de website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.


 

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info(at)denhaag.groei.nl

 

 

AFDELING LEIDSCHENDAM

Secr: Joh. Poststraat 24, 2264 DC, tel. 070 327 31 68, b.g.g. 070 - . 327 89 59. Ledenadm: Frekeweg 118, 2263 KB, Leidschendam, tel. 070 327 26 26

website: http://leidschendam.groei.nl


De eigenlijke zomer staat weer voor de deur…  Hopelijk worden we verwend met wat gunstig weer voor tuin en vakanties. We wensen u veel plezier met uw plannen en hopen u in september weer te zien bij een van onze ledenavonden of een andere activiteit.

 

Bloem en Doen

Onder het motto  Bloem &  Doen organiseert Groei en Bloei Leidschendam het komende najaar een cursus van 4 zaterdagochtenden, waarin technieken en verwerkingen van bloemen en blad worden aangeleerd. Tijdens deze cursus komen de volgende technieken aan de orde:

- het maken van een klassieke Biedermeier met een moderne touche;.

- bloemen en blad op draad zetten, vouwen, scheuren , stapelen en weven van materialen;

- werken met buisjes en andere waterdragers  en

- het binden van een boeket.

Na elke les gaat u met een mooi en decoratief stuk naar huis.

De lessen worden gegeven op zaterdag ochtenden: 16 september, 14 oktober, 11 november en 9 december.

Locatie: Boerderij Oranjestein, Veenweg 204, Den Haag (Leidschenveen). De docent is Lydia Schinkelshoek-Vrij.

De kosten voor leden van Groei en Bloei zijn € 65,-, voor introducees € 89,-. Dit is inclusief materialen en koffie /thee.

Aanmelden kan bij Bep Beerbaum E: h.j.beerbaum(at)ziggo.nl of T: 070 3866597.

De inschrijving sluit op maandag 11 september.

 

Excursie Westbroekpark op zaterdag 15 juli.

Het Westbroekpark is een van de mooiste parken van Den Haag en heeft een oppervlakte van 18 ha.  Het heeft een grote speelweide, vijvers en watergangen. Schilderachtige doorkijkjes doen denken aan een Engels landschapspark. Het Westbroekpark staat vooral bekend om de prachtige rozentuin. De rozen bloeien van juni tot eind oktober. Het is tevens een beschermd stadsgezicht.

Op zaterdag 15 juli organiseren wij een excursie naar dit prachtige park. We verzamelen om 13.00 uur op het President Kennedyplein in Leidschendam. Met eigen vervoer (eventueel meerdere personen in een auto). Zelf rijden of meerijden graag opgeven bij aanmelding.

 Aanmelden kan via e-mail olsthoorn.anneke(at)gmail.com of telefonisch 070-3877638 (na 19.00 uur). Er zijn geen kosten verbonden aan deze excursie, de toegang is gratis. Er is een gezellig theehuis ( de Waterkant) waar u op eigen kosten iets kunt bestellen. De kosten voor het meerijden zijn € 2,50. Deze kunt u ter plekke afrekenen met de  chauffeur.

 

Cursus tuinonderhoud.

Op 5 vrijdagavonden 22 en 29 sept, 6, 13 en 27 okt 2017 organiseert Groei & Bloei afdeling Leidschendam in het wijkgebouw De Blauwe Tram, Oude Trambaan 51, 2265CA Leidschendam een uitgebreide tuinonderhoudscursus. Aanvang 20.00 uur tot ± 22.15 uur.

 

Deze cursus is bedoeld voor de beginnende tuiniers en tuiniers die al enkele jaren in hun tuin bezig zijn en meer controle willen hebben over het groeien en bloeien in hun tuin.

Tijdens de cursus leert u wat planten nodig hebben om vitaal en gezond te groeien, hoe je de grond moet behandelen, gebruik van (sier)planten in de tuin, onderhoud van het grasgazon, hagen, verantwoord bemesten, (voorkomen van) ziekten en plagen, composteren, advies over tuingereedschap enz. Uitgebreid wordt ingegaan op het snoeien van de verschillende heesters, struiken en bomen om ze in een goede gezondheid binnen de perken te houden Dit alles men respect voor de natuur en het milieu om ons heen.

Deelnemers ontvangen een zeer uitgebreide handleiding, die na de cursus als naslagwerk gebruikt kan worden.

De lesstof wordt aangeboden met PowerPoint presentaties met theorie en praktische voorbeelden van de behandelde onderwerpen en een aantal zeer illustratieve instructie filmpjes.

Met de kennis die je opdoet ben je beter in staat om de planten in je tuin gezond en vitaal te houden. En in een tuin met gezonde planten die op de juiste plaats staan is al veel gewonnen, dan werk je met plezier en kost het onderhoud veel minder tijd en energie. Bovendien is het veel aangenamer vertoeven voor mens en dier in een tuin met een weelderige plantengroei.

De cursus staat o.l.v. Jan Blokland, de lesstof is samengesteld i.s.m. de oud groendocent Ton van der Schaal.

Het cursusgeld voor 5 vrijdagavonden bedraagt voor leden van Groei & Bloei € 42,50 en voor niet leden € 49,50 (dit is inclusief de uitgebreide handleiding).

Over te maken op INGrekening NL07 INGB 0001 5532 52 t.n.v. J.J.M. Blokland o.v.v. cursus tuinonderhoud. Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van uw betaling.

Voor uitgebreide informatie en aanmelden, mail met jan.gonnie(at)alpineflowers.nl of bel met 070 327 8959 (na 19.00 uur).

 

BlikvangersPRijs

Op Zaterdag 3 juni mocht Groei & Bloei Leidschendam in het Koninklijk instituut voor de Tropen in Amsterdam de eerste prijs in ontvangst nemen van de BlikvangersPRijs 2017, de landelijke PR-prijs van Groei & Bloei. Het doel van de BlikvangersPRijs is om mooie projecten van afdelingen bij een breder publiek bekend te maken en zo te laten zien dat Groei & Bloei de leukste groenvereniging van Nederland is. Het project  waarmee Groei & Bloei Leidschendam heeft meegedaan, betrof de “Tuinmetamorfosewedstrijd”. Met dit project daagt de afdeling Leidschendam alle deelnemers aan de actie “Tegel eruit, plant erin” uit, om niet slechts één maar een aantal tegels uit de tuin te vervangen door planten en daardoor een grauwe stenen hoek tot een groene oase om te toveren. Degene die de mooiste metamorfose heeft gecreëerd mocht een mooie prijs in ontvangst nemen.

 

Tegel eruit Plant erin / Tuinmetamorfosewedstrijd

De actie “Tegel eruit Plant erin” die op zaterdag 10 juni op 3 locaties in Leidschendam/Voorburg heeft plaats gevonden is een leuk succes geworden. Er zijn over de 3 locaties ruim 100 mensen geweest die een tegel hebben ingeleverd en 2 plantjes hebben ontvangen. Dat is ongeveer 4 x zoveel als vorig jaar, dus we mogen wel spreken van een succes. Een groot aantal van de tegelinzenders hebben te kennen gegeven van plan te zijn met de tuinmetamorfosewedstrijd mee te doen. Bovendien zijn er 2 nieuwe leden gemaakt en hebben diverse mensen zich aangemeld voor onze digitale nieuwsbrief. Een aantal mensen heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de tuinonderhoudscursus die dit najaar door de afdeling wordt georganiseerd.

Ook als u geen tegel hebt ingeleverd kunt u nog steeds mee doen met de tuinmetamorfosewedstrijd. Maak een foto van vóór en een van na de metamorfose en stuur die tussen 15 augustus en 10 september naar

info(at)leidschendam.groei.nl of plaats ze op de facebook pagina van Life&Garden: www.facebook.com/lifeandgardenleidschendam.

 


 

AFDELING RIJSWIJK

Secretariaat: Prunuskade 29 2282 DX Rijswijk. tel:070-3901357 email: info(at)rijswijk.groei.nl


 


De afdeling Rijswijk wenst alle leden een fijne zomer

 en ziet iedereen graag weer terug op de open dag op het Julialaantje tijdens het Strandwalfestival op zondag 10 september.

 

AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Joh. De Wittstraat 20 2242 LB Wassenaar tel. . 0651005946 wwestgeest8(at)gmail.com website: wassenaar.groei.nll

 

Bezoek Rosarium Westbroekpark

Bij voldoende belangstelling houden we op woensdag 12 juli, voorafgaande aan de Dag van de Roos op zondag 16 juli, een rondwandeling door het prachtige Westbroekpark waar behalve van de rozen ook te genieten valt van de grote verscheidenheid aan vaste planten.

We vertrekken om 10.00 uur vanaf de bushalteplaats Stadhoudersplein. U moet tevoren aanmelden en meerijden met bestuursleden is dan mogelijk.

Informatie: zie hieronder.

 

Bezoek fuchsiatentoonstelling op volkstuincomplex de Driesprong.

Groei&Bloeileden zijn deze zomer weer welkom op volkstuincomplex De Driesprong.

Enkele tuinhouders op dit complex hebben in de loop van jaren een unieke fuchsiacollectie opgebouwd.

Er worden geen rondleidingen gegeven, maar er is overdag, in de periode juli en augustus, altijd wel iemand in de fuchsiatuin die over de verzameling kan vertellen. Ook kunnen er allerlei bijzondere fuchsiaplanten worden gekocht.

Het complex ligt aan de Katwijkseweg, net voor de rotonde t.o. cafetaria De Klip en bezoekers kunnen hier op eigen gelegenheid rondwandelen. Er is parkeergelegenheid in de berm voor het complex en op de parkeerplaats aan de overzijde van de Katwijkseweg voor cafetaria De Klip.

Informatie: zie hieronder

 

 

Bezoek plantenbeurs Plantarium in Boskoop

Bij voldoende belangstelling bezoeken we op zaterdag 26 augustus de tuinvakbeurs Plantarium. Hier presenteren gedurende 4 dagen, van 23 t/m 26 aug., zo’n 300 deelnemers uit verschillende landen een enorm assortiment boomkwekerijproducten, inclusief de nieuwste ontwikkelingen, ook bestemd voor de consumentenmarkt. Voor de leden van Groei&Bloei is de toegang op za. 26/8 vrij op vertoon van de G&B lidmaatschapskaart.

 

We rijden met eigen vervoer. Belangstellenden die niet beschikken over eigen vervoer kunnen meerijden. Voorgesteld wordt om tussen 09.15 en 09.30 uur te vertrekken vanaf het

parkeerterreintje bij de bushalteplaats Stadhoudersplein. Hier stoppen de buslijnen 43 en 91.

Deelname alleen na aanmelding bij:

Ber Huben, tel. 0705117660 of: beringe@casema.nl

Wim Westgeest, tel. 0651005946 of:  wwestgeest8(at)gmail.com