Activiteiten & Actueel

Terugblik: Haagse Pleinen Wandeling

Op Den Haag CS verzamelde zich de groep die o.l.v. Pieter van Mourik een wandeling door de Hofstad ging maken. Voor de start gingen we met lijn 3 naar het Regentessekwartier.

We bezochten de Emmahof, een verrassende binnentuin die door de buurt tot stand was gebracht en nu onderhouden werd door de bewoners. De tuin had een boeiend ontwerp met vaste planten, een waterloop met kikkerdril, speelplekken voor de kinderen en ruimte en rust om te lezen of elkaar te ontmoeten.

De structuur van de stadsuitbreiding in de vorige eeuw was op de pleinen duidelijk zichtbaar met daarin een heel belangrijke rol voor de bomen. De pleinen hadden verschillende vormen en waren een centrale groene plaats in de buurt: het ronde Regentesseplein en Anna Palownaplein, het rechthoekige Koningsplein en het ovale Sweelinckplein. 

Op onze wandeling waren overal aanknopingspunten voor verhalen over de met zorg geplante bomen zoals Hollandse Iep, heel oude Meidoorns, Paardenkastanjes (die geen vrucht dragen) en de Linden op het Lange Voorhout en Het Plein. De Haagse beek, die geen beek is, liet zich ook even zien. In het Willemspark en het Zeeheldenkwartier zagen we het Den Haag van Couperus. Als we de auto’s wegdachten proefden we de sfeer van een andere tijd met koetsen, een inmiddels verdwenen trein en schuiten, die b.v. het zand van Scheveningen vervoerden. Al met al een tocht met veel verrassingen zowel voor de Delftse als Haagse G&B ers. Pieter heeft zijn kennis over de ontwikkeling van Den Haag en zijn bomen beschreven in het boekje “Langs Haagse bomen“.  

meer
23
Apr
Verliefd op Clivia - Blik op de Tuin no. 898
18
Apr
Zaaien 2019